Stres, tvoj vjerni pratilac (1.dio)

Koliko puta si čula tu riječ ili je koristiš kao frazu prilikom svakodnevnih razgovora . Ona ti je postala  univerzalni razlog za sve probleme koji te muče. Ne čineći za to vrijeme ništa što je u tvojoj moći da si pomogneš.

No, jesi li uistinu svjesna što stres označava, osim poštapalice tijekom razgovora?

On predstavlja nešto apstraktno, nešto fizički neopipljivo. Međutim kada bi uistinu vidjela što je nakupljeni  stres u stanju učiniti tvojem tijelu, stala bi na loptu te  vjerojatno drugačije počela poslagivati stvari i probleme u svojem životu. Možda bi pomak bio kada bi na probleme gledala kao na izazove, na dijelove koji čine cjelinu radeći te čvršćom, jačom ali i elastičnijom. Može se pametovati oko stresa na razne načine, ali sami  ga ne uviđamo tako dugo dok se ne nađemo u situaciji da stres više nije imaginaran već fizički opipljiv. Udara u unutrašnjost tijela gdje smo u određenom trenutku najosjetljiviji. Nekog udari kroz povišeni tlak, poremećaje rada srca, štitnjaču, dijabetes, glavobolju, neurodermitis, vrtoglavicu, bolove u kralješnici itd.

Ako ga usporediš sa podivljalom rijekom i slijevanjem uslijed kiše, voda je u stanju nakupljati sve dok brana rijeke u nekom dijelu ne pukne. Tamo gdje je najslabija. Prelije se po zemlji potapajući sve oko sebe. Za mnogo toga  već je prekasno i preostaje samo popravljanje štete.

 A stres? On je podivljala rijeka bez nadzora u našem tijelu.

Prije nekoliko godina imala sam prilike vidjeti što visoka razina stresa može učiniti u početnoj fazi trudnoće.

Njena priča kreće događajima na radnom mjestu i mobbingu žene od strane nadređenih koji je povremeno bio prisutan. U međuvremenu je ostala trudna i prilikom utvrđivanja trudnoće nalazi su bili uredni i bebica je bila u redu. Objavivši veselu vijest u obitelji smatrala je da se priliči objaviti i na radnom mjestu. Na njeno razočarenje dobila je kontra učinak, za posljedicu je imala intenziviranje mobbinga. Uslijed nakupljenih negativnih emocija rasli su u njoj loši osjećaji ali nije smatrala to nečim s čime  se ne može nositi  iako je tijelo kroz razne simptome davalo alarm za uzbunu. Sve dok joj nije pozlilo na radnom mjestu. Obrativši se svom ginekologu sa pričom kako se ne osjeća dobro i sa prisutnim bolovima u trbuhu zaprimljena je isti dan na pregled. Ultrazvukom je utvrđeno da njena do nedugo normalna maternica i uredna trudnoća deformirana uslijed visoke razine stresa.  Upozorena  od strane ginekologa kako dijete neće biti u mogućnosti pravilno rasti i razvijati se u takvim uvjetima ne promjeni li se nešto. Suočivši je sa mogućim posljedicama nastalog stresa, savjet ginekologa je da riješi nastali problem na poslu  ili će tijelo pobaciti plod.

Radi predostrožnosti i stanja u kojem se nalazila, naručio ju je za tjedan dana na kontrolu trudnoće. Sjećam se kako je rekla da joj savjetuje kad dođe kući, neka se isplače, vrišti, udara ili uradi bilo što, samo da izbaci stres iz sebe.

Srećom poslušala je njegov savjet i uzela nadolazeći vikend za raščišćavanje emocija. Suočila se sama sa sobom, svojim strahovima i neizvjesnom budućnosti. Odlukom i stavljanjem na listu prioriteta svoju trudnoću, sljedeći radni dan uručila je izvanredni otkaz poslodavcu.

Tjedan dana nakon otkaza  otišla je na novu kontrolu. Trudnoća, izgled i oblik maternice su ponovno bili uredni.

U prvim godinama novorođenog sina  primijetili su da kao dijete u sebi nosi vrlo izraženu agresiju prema okolini. Prateći njegov razvoj, kroz godine su mnogo razgovarali, čitali i kako bi kroz igru djetetu pomagali na smanjivanju loših osjećaja koje on kao dijete nije znao objasniti a ni nositi se s njima. Možda da nisu kao budući roditelji prošli loše događaje ne bi u nekim drugim okolnostima razmišljali kako dijete u majčinom trbuhu uslijed povišene razine stresa majke, preuzima veliku dozu hormona stresa na sebe. A on je u i dalje prisutan u njegovom malom tijelu rođenjem te se ne zna nositi s njim bez  pomoći odraslih. Danas njihov sin ima osam godina, veselo, pametno i kreativno dijete. Način na koji se rješava nakupljenog stresa je crtanje i tim umijećem kreativnog izražavanja daleko je ispred  svojih vršnjaka.

Ova priča nema veze sa ljepotom  ali ima veze kako stres može biti agresivan i utjecati na mnoge dijelove našeg tijela a da nismo u stanju povezati dalekosežne posljedice proživljavanja negativnih emocija.  One koje se kriju iza naziva stres  a često ih sami sebi ne znamo ni možemo objasniti.

Ako su negativne emocije u stanju privremeno deformirati neki naš unutarnji dio, površinski dijelovi za njega su mačji kašalj.

Lijepa moja, budi mi dobro

Ivana.

Related Posts

Vrijeme darivanja
Velike odluke 
Univerzum sreće 
Naše mrežno mjesto koristi kolačiće kako bismo Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Neophodni kolačići su neophodni za rad našeg mrežnog mjesta i korištenje njegovih značajki i /ili usluga. View more
Accept