fbpx

Stres, tvoj vjerni pratilac (2.dio)

Stres udara na mnoga polja i postoje mnoge vrste stresa kao i mnogi njegovi produženi papci.

Što se tiče našeg površinskog, estetskog izgleda, stres može na primjer utjecati na starenje kože ali i na gubitak kose. U tom slučaju  gubitak kose koji pogađa žene i muškarce može dodatno za njih imati duboke psihološke učinke.

Iako gubitku kose treba priči sa više strana, najbitnije je da pokušamo prvo riješiti ono što je u našoj moći. Smanjiti utjecaj stresa na našu kosu. 

Danas postoji bezbroj preporuka za prevenciju ćelavosti s kojima ipak treba biti oprezan i dobro ih proučiti, u suprotnom u stanju su same dovesti do gubitka kose.

Većina sadržaja koje susrećeš bavi se učincima gubitka kose ali ne i stvarnim uzrocima. Uče te da je gubitak kose nešto što ti se događa ali ne i nešto što si sama uzrokovala.  Okružujući te proizvodima koji privremeno rješavaju simptom ali ne i uzrok. Kao da očekuješ kad si bolesna da kupovinom tableta za snižavanje temperature rješavaš i sam uzrok bolesti. Takva očekivanja sigurno nemaš s obzirom da znaš kako snižavanje temperature samo olakšava nošenje sa bolešću ali ne uništava viruse i bakterije.

Tek kad shvatiš, da gubitak kose možeš u nekom periodu svojeg života sama provocirati, u tom slučaju dobivaš izbor da to prestaneš raditi.

Osjećaj bespomoćnosti koji te preuzme nakon češljanja kad na četki vidiš mnogo kose, kad je zamijetiš na odjeći, na podu, kadi ili umivaoniku, samo raste i raste.

Da bi „doživljaj“ bio potpun, osjećaj ti se dodatno potiče sadržajem na internetu ili korištenjem  mnogih kemijskih rješenja, koja su u stanju učiniti problem gorim.

Vratimo se sada na stres.

Sve one loše osjećaje kroz koje prolaziš imaju snagu da zaustavljaju pravilnu mikro cirkulaciju krvi vlasišta i dostup neophodne hrane tvojoj kosi. Kad si u stresu, tijelo reagira na način da povlači krv prema srcu kako bi se tijelo pripremilo na obranu ili bijeg. To je onaj dio koji je ostao od tvojih predaka u vrijeme kada su bili životnoj opasnosti.

Danas je to drugačije, ne boriš se sa životinjama da bi preživjela. Ne živiš u pećini.

Međutim, boriš se riječima a od kojih se teško možeš sakriti i ponekad obraniti a u stanju su izazvati svakodnevni nemir, nervozu, frustraciju, strah kroz ponavljanje tih istih negativnih riječi i rečenica višekratno kroz svoje misli. Stalno i uporno probavljajući ih. Tjelesnim funkcijama tada reagiraš ali ostaješ na mjestu. I vlasište kao da se zamrzne. Smanji mu se protok krvi i teško se pomiče. Možda si svega toga svjesna  te u trenutcima masaže se želiš opustiti ali ne pokušaš li otpustiti negativna razmišljanja koja kao da su se zalijepila poput žvakaće za misli, posljedično tvoja  kosa i dalje ne dobiva što joj je potrebno i što je hrani iznutra.

Kako bi bila u mogućnosti kretati se i razmišljati, potrebna ti je hrana jer u suprotnom bi vegetirala. To je i tvojoj kosi potrebno kroz dobru cirkulaciju, dotok prehrambenih sastojaka, vitamina, minerala i kisika kao i odvođenje štetnih sastojaka čime se održava pravilna faza rasta, kao i pravilan ciklus  ispadanja kose. Ako ne radiš na tome i nadaš se da će kosa kao i cvijet na prozoru rasti, cvjetati i mirisati bez da mjesecima ne sjetiš se zaliti ga, živiš u zabludi.

Čistiš li misli, smanjuješ stres.

Potičeš cirkulaciju vlasišta, hraniš korijen kose.

Ako nisi znala, istraživanjima je utvrđeno da uslijed tjelesnih poremećaja, korijen dlake jedinstveno je opremljen za proizvodnju vlastitih hormona stresa.

Od tada je sigurno, manje kose na glavi može proporcionalno biti u razini neprobavljenog stresa.

Stoga, sada znaš. Stres nije bezazlen za tvoju kosu, kako si do sada mislila.

Psihološka napetost može uzrokovati fiziološku reakciju organizma na štetni podražaj.

I odjednom dođe na vidjelo kako svađa od prošlog tjedna ili mjeseca može utjecati na tvoju kosu.

Možda se ne isplati i nije toliko vrijedno uzrujavati se zbog nečeg na što ne možeš utjecati ni kontrolirati.

Lijepa moja, budi mi dobro

Ivana.

Related Posts

Vrijeme darivanja
Velike odluke 
Naše mrežno mjesto koristi kolačiće kako bismo Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Neophodni kolačići su neophodni za rad našeg mrežnog mjesta i korištenje njegovih značajki i /ili usluga. View more
Accept