Iscrtavanje ljepote

Tijekom dugogodišnjeg rada uređivanja kože, noktiju, tijela, lica i kose upoznala sam pozornicu i backstage svijeta ljepote. Njegovu povijest, sadašnjost i put u budućnosti kroz želju za pomoć ženama, samoj svrsi ali i dubini utjecaja. Sama knjiga “Tajne kozmetike” čiji ulomak je u prilogu, nije priča samo o tebi kao korisnici, već prvenstveno o meni kao djelatniku i potrošaču tog istog.

“U svojoj odluci za poziv kozmetičarke i tijekom dugogodišnjega rada cijelo vrijeme razmišljam o tome koliko svojim radom uistinu mogu pomoći ženama da se osjećaju bolje i zadovoljnije. Koja je bit i prava svrha? Što sam dulje u ovoj struci, sve više uviđam koliko se brzo stvari poslaguju na pogrešan način i kako se umnožavaju problemi nama koji u kozmetičarskoj struci želimo prvenstveno postići dobrobit za klijente. Agresivno i lažno predstavljanje čudotvornih učinaka negativno utječe na očekivanja naših korisnika, a najavljeni rezultati nisu ostvarivi i još se pritom plaća previsoka cijena u novcu, pa čak i u narušavanju zdravlja. Iskustvo u gledanju šireg horizonta nastalih problema ne može se kupiti, jednostavno dolazi cjeloživotnim učenjem i vremenom koje je uloženo u rad s nekoliko tisuća korisnika. Zbog toga visoko cijenim kolege kozmetičare kojima je i dalje dobrobit klijenta na prvome mjestu. To su oni koji neće pokleknuti i pod pritiskom agresivnog marketinga nastaviti uvjeravati klijente da su neprestano novi proizvodi stvarno bolji, kvalitetniji, inovativni i revolucionarni – a bez ikakve dokazane potvrde! A također, to su oni rijetki stručnjaci i zaljubljenici u struku koji će iskreno i savjetovati klijente da ni oni sami ne nasjednu na neprovjerene tvrdnje i kupe nekorisne ili čak štetne proizvode.

Žudnja za ljepotom najljudskiji je poriv. Sve se više diže ljestvica poželjnoga estetskog izgleda, a reklama prikazuje nametnuti obrazac željene ljepote koji se u stvarnom životu uopće ne može pronaći. Jedan je takav primjer primjena dekorativne kozmetike…”

Lijepa moja, budi mi dobro

Ivana