Voliš li svoju kosu i što ona govori o tebi (2.)

Danas voliš svoju kosu, sutra više ne. Dan nakon toga ne čini ti se više toliko loša. I tako iz dana u dan.

Taj tvoj svijet misli, omogućava  stvaranje velike industrije za čišćenje, njegu i stiliziranje kose, prodajući osjećaje. Osjećaj da je kosa bujnija, lepršavija i zdravija.

 Iako, kao što znaš, često to i ostaje samo na osjećaju.

Međutim iz iskustva rada sa klijentima znam da su se lončići pogrešno izmiješali  i nedovoljno se zna kako uloga šampona je čišćenje i skidanje prljavštine a ne uljepšavanje kose. Stoga pod utjecajem reklamnih zabluda koriste sve veće količine šampona različitih vrsta, koji su u stanju ponekad uraditi suprotno. Više štetiti, nego koristiti.

U tebi kao ženi, uvijek postoji i postojati će nada da ćeš dobiti izgled i rješenje, kao u reklami.

Unatoč razočarenju, osjećaš da se vrtiš u krug ali još uvijek misliš i nadaš se, da bi imala kosu za poželjeti, dovoljno će biti kupiti određeni proizvod i problem je riješen.

Nažalost, kao što i sama znaš, često to postaje gubitak vremena i novaca za isti neželjeni ishod.

U svijetu lijepe kose, postoji paradigma kako rješavanje problema sa kosom(naravno, ako ga stvarno imaš) je borba na jednom polju. Što uopće nije točno. Da bi uopće mogla se uhvatiti u koštac s problemom, potrebno je osvijestiti se činjenicom kako kosa je izdanak tijela ( za neke „mrtva“ izraslina na tijelu) ali  onaj dio koji pokazuje i ukazuje na cjelokupno stanje tvojeg organizma koje je daleko dublje od kupovine lijepo upakiranog proizvoda.

Ako se sjećaš jednog od mojih tekstova gdje govorim o komunikaciji, moram ti reći da postoji i komunikacija sa svojim tijelom koja ima veću težinu u rješavanju vlastitih problema između ostalog i sa kosom. Kad loše komuniciraš sa svojim tijelom, to je isto kao i loša komunikacija s ljudima. Dobivaš ishod koji ne želiš. Ne zaboravi da, ako je kosa  samo mrtva izraslina, ona sigurno ne bi bila u stanju pokazati i ponašati se prilagođeno – kada doživljavaš stres, kada imaš poremećaj u radu raznih hormona, kada imaš upalne procese u tijelu, pomanjkanje vitamina ili minerala ili neki drugi tebi znani razlog.

U tim periodima ona postaje mlitava, beživotna, suha, neposlušna, bez sjaja, ispada… Da je „mrtva“, ona bi cijelo vrijeme bila ista. A nije, to si vjerojatno i sama primijetila.  

Jednostavno, ona ti šalje upozorenja, a o tebi ovisi hoćeš li ih znati prepoznati.

Ponekad je dovoljno odmaknuti se od sveprisutnog mišljenja, kojim si okružena. Između ostalog kako je kosa „zdrava“ jedino pomoću raznih proizvoda i tehnika koje joj daju sjaj te osjećaja da s njom lakše barataš.

Ako se okreneš oko sebe lako otkriješ razmjere nezdrave kose. Što ne znači da nema dobrih proizvoda na tržištu. Već da ne slušaš što ti vlastita kosa i tijelo govori.

Istovremeno, kad ja razmišljam o kosi, kosa mumija mi padne napamet. Kako su odlično sačuvane tisućama godinama, dok mi se prikazuje film iz ovog stoljeća, gdje vlada epidemija loše kose.

Jedan dio sigurno leži u korištenju svega i svačega pod utjecajem reklama za „ljepšu“ kosu.

Na kraju otkriti ću ti tajnu – kosa je živa. Ona reagira na tvoje emocije. Ona stoji na način koji si dobila pozicioniranjem  korijena kose još kao beba u maminom trbuhu. Ona predstavlja dio koji si naslijedila od svojih predaka. Ona si ti.

Stoga je voli i prihvati, jer tim činom voliš i prihvaćaš sebe. Ona je u stvari savršen izdanak tebe i nosi tvoju vrijednost kao bića. Iako u današnje vrijeme za nju to predstavlja veliki izazov.

Ne ljuti se na nju. Nemoj biti razočarana. Nemoj biti žalosna. Nije ona kriva.

Kriva su uvjerenja koja su ti nametnuta, koja su pogrešna i iskrivljena.

Iz tog razloga želiš li imati lijepu kosu, potrebno je pravovremeno prepoznati problem i polja na kojima se trenutačno moraš boriti. Slušaj svoje tijelo. Vratit će ti svojom ljepotom.

Šampon ili neki drugi „savršen“ proizvod u tom slučaju predstavlja samo točku na i, ništa više. Kao maslina na pizzi.

Lijepa moja, budi mi dobro

Ivana.

Related Posts

Vrijeme darivanja
Velike odluke 
Univerzum sreće 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Naše mrežno mjesto koristi kolačiće kako bismo Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Neophodni kolačići su neophodni za rad našeg mrežnog mjesta i korištenje njegovih značajki i /ili usluga. View more
Accept