Strah nepoželjni pratitelj ali i dobar prijatelj (2. dio)

Svi nosimo strahove unutar sebe. Neki nas mogu potaknuti na promjene u razmišljanju, dok s druge strane neki od njih nas mogu uvesti u privid bespomoćnosti.

Kad razmišljam o svojoj prošlosti, odustala sam od željenog fakulteta jer sam pala pod utjecaj profesora koji je svojim postupcima, kao mladu, nezrelu osobu uspio uvjeriti da nisam sposobna. Nažalost, bez obzira na moju ljestvicu znanja. Danas znam da je taj isti profesor, imao vlastite frustracije i probleme, koje je liječio na drugima. A ja sam potpala pod utjecaj vlastitog straha od neuspješnosti. Autoritet koji je on predstavljao tada za mene, samo je u meni povukao okidač pogrešnog razmišljanja.

Kad sam trebala potpisati ugovor i otići na dulje vrijeme kao voditelj tima u drugu državu, nisam. Potpala sam pod tuđa razmišljanja da će mi se veza raspasti. I jeste, samo par godina kasnije. Danas znam da moja odluka donesena pod utjecajem vlastitog straha od gubitka potaknutog razmišljanjima drugih.

Kad sam trebala pravovremenu donesti odluku da se financijski ne ugrozim, nisam. Stopirala sam je dok nije bilo prekasno. Danas znam da sam bila vođena strahom od krivnje prema drugima i krive percepcije svijeta oko sebe.

Ali to me izgradilo, obogatilo na način da bolje upoznam svojeg neprijatelja u svojim okidačima straha. Također znam da kad život baca čas ulijevo, čas udesno događa se s razlogom. Udara gdje si najslabija. Tako dugo i toliko puta dok ne savladaš lekciju. A kad se život ne odvija kako si željela i zamislila uvijek možeš naći svoju oazu mira. I uživati u njoj. Upoznati sebe iz jedne druge perspektive koja je pozitivnija na kraju tvoje priče, od one koje si u djetinjstvu možda zamislila za sebe. Samo treba pronaći koji dio sebe trebaš mijenjati na bolje.

Mnogo toga u životu ima svrhu koju nismo u stanju prepoznati.

Sve je povezano i ništa nije povezano, rečenica o kojoj kad razmisliš i nije tako nejasna.

Danas znam da moji strahovi, govore i upozoravaju, koji dio sebe trebam upoznati, kako bi se mogla mijenjati, rasti i osjećati se bolje. Kao da se diže magla ispred filmskog platna, mojeg filmskog platna.

A ti?

Misliš da si imuna na osjećaje uzrokovane nekom vrstom straha?

Počni si postavljati pitanja. U početku nisu bitna koja, već samo stjecanje navike postavljanja pitanja. Možda ti ova pitanja mogu poslužiti za početak, ali ne zaboravi – tvoj život, tvoja pitanja.

Nisi u svojoj ljubavnoj vezi znala pravovremeno postavili granice iako si  uvidjela da ti dugoročno odnos ne ide u dobrom smjeru?

Nisi na radnom mjestu znala postaviti granicu lošeg postupanja prema tebi?

Nisi se izborila za vlastiti stav u obiteljskim odnosima?

Nisi u prijateljskim odnosima izrekla svoje neslaganje, već si se priklonila većini?

Nisi….

Nisi..

Nisi..

Koliko puta si u raznim situacijama izbjegla tražiti nešto za sebe, ne želeći ugroziti nikog?

Ne tražeći priznavanje vlastite vrijednosti.

Koliko puta si se osjećala razočarana samom sobom, jer ništa nisi poduzela, a mogla si?

Kolika je vjerojatnost da razočarana sama sobom, pokušavaš tražiti krivicu u nekom drugom?

Sa sobom i svom svojom prtljagom misli, dižeš se ujutro i ideš spavati navečer.

Ali nisi sama. Svi imaju probleme i za svakog njegov je najveći. Samo postoji razlika u načinu nošenja i viđenja rješenja. Razne vrste strahova potaknute problemima u tim trenucima mogu pobjedonosno poskočiti, trijumfirajući nad tvojom nemoći. Naravno, kada si dozvoliš takav scenarij.

Ako je danas poželjno komunicirati tako da ljudi prikazuju svoje živote na uljepšani i idealizirani način, ne znači da je to prava slika svijeta oko tebe.

U tim borbama unutar sebe ako ne možeš sama, potraži pomoć. Danas ima dobrih stručnjaka za mentalnu higijenu koji mogu pomoći i usmjeriti te na tvojem putovanju kroz život. Ugodnijem, ljepšem, svrsishodnijem i prije svega izazovnom. Kao uspješnom penjaču na svjetske visoravni.

Lijepa moja, budi mi dobro

Ivana.

Related Posts

Vrijeme darivanja
Velike odluke 
Univerzum sreće 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Naše mrežno mjesto koristi kolačiće kako bismo Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Neophodni kolačići su neophodni za rad našeg mrežnog mjesta i korištenje njegovih značajki i /ili usluga. View more
Accept