Ljepota

Jesi li svjesna koliko si lijepa?

Jer, ako na taj bitan dio zaboravljaš, ako si stalno tražiš „nesavršenosti” – na krivom si putu.

Što je ljepota i što ona zapravo predstavlja?

Taj, tako često korišten, pojam ponajprije ovisi o zemljopisnom položaju i kulturološkom kontekstu. Pojam ljepote čak se i u okviru iste kulture često mijenja.

Ono što je u pojedinoj kulturi danas trend, sutra će biti nepoželjno.

Prekosutra će se pak reciklirati kao trend ono što se nosi danas.

I evo, gledajući iz perspektive svojega dugogodišnjeg radnog iskustva, a i kada vidim kakvo je stanje na tržištu, očito je kako je naš izgled sve više ovisan o tuđoj ideji, o nametanju radi stjecanja profita.

A ti, voliš li da ti se nameću tuđa mišljenja?

Ti znaš da su te tuđe ideje suptilno umotane u lijepo pakiranje i da izgledaju kao da je to tvoj vlastiti odabir?

Ja ne volim nikakva nametanja, a naročito ako dolaze uz vrlo malo objašnjenja ili potpuno bez argumenata. Dobro, reći ćeš, to sam ja. Da, to sam ja i pokušat ću te u svojoj priči podsjetiti na ono što mislim da je bitno. Ma, to je nešto što zapravo već vjerojatno znaš, samo je pospremljeno negdje u malu ladicu unutar tvoje duše.

I sad se ti pitaš: Kakve veze ima ljepota s time? A ima, ima i više nego što misliš!

Zašto sve to govorim?

Jednostavno, stvari često nisu ni onakve kakve nam se prezentiraju, a ni onakve kakve bismo mi željeli. Postoji još jedan razlog: neprestano se mijenjaju kriteriji i povisuju ljestvice željene razine estetskoga u našem izgledu za svako razdoblje života.

I to je izvrstan prostor za manipulacije. To upravljanje tvojim mislima i usmjeravanje tvojih želja djeluje tako da se počinješ osjećati loše. Nezadovoljna si sobom, nalaziš stotinu mana na sebi i svojem tijelu. Ne znaš razlog za takav osjećaj?

Jedno je sigurno: što više pratiš stranice gdje se prikazuje samo mladost, ljepota, uspješnost i glamur, u tebi će sve više rasti osjećaj bezvrijednosti.

A ne moram ti objašnjavati, no ipak podsjećam: kada vidiš uspješnu ženu u časopisu, vrlo često gledaš fotografiju koja je vješto majstorski obrađena filtrima i efektima. Kao da uspješnost neke glumice ili kirurginje nije dovoljna sama po sebi, već to mora biti naglašeno trendovima koji diktiraju što to danas znači biti lijepa.

Ako se uspiješ sjetiti tog osjećaja, bit će ti jasno da gorak okus tvoje „bezvrijednosti” ne dolazi odmah dok čitaš jer si još koncentrirana na gledanje slika i možda čitanje ispraznih reklamerskih tekstova.

Taj osjećaj dolazi poslije, kad se zaputiš nekamo gdje ti je važno kakav dojam ostavljaš, kad sretneš nekoga, kad se negdje trebaš predstaviti.

Uspoređuješ se s umjetnim idealom. I tada ti kroz glavu prolaze misli:

„I baš danas nemam ništa lijepo za obući.”

„Uh, kako debelo izgledam u ovome!”

„Ova mi je frizura kao da me krava lizala…”

„Sigurno će mi svi buljiti u taj prištić koji se vidi ispod pudera…”

„Kako baš danas ne mogu onako lijepo uviti trepavice maskarom?”

„Ajoj, a ovi podočnjaci!? I još te bore oko očiju!”

„Baš sad mi se oljuštio komad laka s vrha nokta…”

Mislim da sam dosta nabrajala. Sve su to problemi zbog kojih se možeš osjećati loše. Možeš – ako to sama na takav način doživljavaš.

U stvarnosti, rezultat takvih misli sprječava te da uživaš u trenutku i doživljaju s ljudima. Osjećaš nešto negativno unutar sebe, neki nemir koji ne možeš definirati.

Da, misli su čudna stvar…

Nisam dovoljno lijepa… – A netko je upravo pomislio suprotno kada te ugledao dok si čekala pokraj semafora!

Nisam dovoljno privlačna… – A netko je danas baš pomislio kako si zanosna dok te gledao kako hodaš ulicom u lepršavoj haljini s malo ruža na usnama!

Nemam dovoljno tanak struk… – A opet, neke od nas bi dale sve za par centimetara više, kako bismo izgledale ženstvenije, a ne kao vješalica!

Nemam dovoljno velika prsa… – Ah, kad bi ti znala kako su ružne muke od urezanih naramenica i bolnih leđa kada imaš D košarice!

Nemam dovoljno mršave noge… – A neka od nas dala bi sve da ima baš takve bokove i vretenaste noge!

Nemam dovoljno lijep nos… – A nekome je baš takav nos jako simpatičan i lijep i ne doživljava ga uopće kao kakav nedostatak!

Nemam… nemam… Izbor je beskonačan!

Umjesto toga postavi si pitanja:

Što to ti imaš?

Što je ono privlačno na tebi?

Što je ono lijepo na tebi?

U zabludi si ako misliš da nemaš ništa što je lijepo i privlačno!

Imaš mnogo toga, samo to trebaš znati prepoznati.

U unikatnim nedostatcima netko vidi upravo ljepotu.

Ljepotu koju ti misliš da nemaš.

A doista je već krajnje vrijeme da se počne razgovarati i problematizirati taj otrovni sistem: samo je važno „lijepo” upakirati. Nešto umjetno, nametnuto servira se kao savršenstvo. Kroz izgled, godine i odnose – a to sve ljude čini nesretnima. Prikazuje se lažna slika, a danas je to posebno izraženo zbog poplave raznih medija i terora socijalnih mreža.

Potrebno je razgovarati o talentima i o idejama, koji potiču na izgrađivanje boljeg osjećaja unutar samog sebe.

Taj se dobar osjećaj gradi kroz razmišljanja i postupke koji stvaraju i potiču pozitivan pogled usmjeren prema sebi, prema svojim brojnim dobrim osobinama. I to nam omogućava da živimo jednostavnije i svrsishodnije.

Bez pritiska, s osjećajem samopouzdanja.

Taj dobar osjećaj koji nastaniš u sebi, reflektirat ćeš u zadovoljstvo kada je u pitanju tvoja vanjština.

Ljepota života mnogo je snažnija i mnogo je važnija od ljepote koju gledamo izvana, od izgleda.

Ljepota u izgledu samo je jedan mali segment našeg života. Međutim, taj segment silno je ovisan o građenju vlastitog mišljenja o sebi. I onda to kod mnogih može otići u krivi smjer.

A ta tehnolologija! Pa ta tehnologija omogućuje i to da svi mogu biti lijepi. Da, ali na identičan način. Je li to uopće onda lijepo?

Mislim da ćeš se složiti sa mnom kako tvoja istinska ljepota počinje u trenu kad odlučiš da to uistinu jesi, a da pri tome ostaneš autentična i svoja!

Evo, znaš li činjenicu kako se ljudski pogled duže zadržava na asimetriji nego na simetriji? Razlog leži u tome da simetrija vrlo brzo oku postane dosadna. Znači, umjetni ideal je dosadan, pa kako može biti lijep?

Sjeti se ponekad ovoga.

Kad si opet počneš brojiti mane, razmisli jesi li svjesna do koje mjere industrija ljepote utječe na tvoje poimanje lijepog.

I najvažnije od svega: Jesi li svjesna koliko si lijepa?

Lijepe moje, do sljedećeg čitanja budite mi dobro!

Ivana.

Related Posts

Vrijeme darivanja
Velike odluke 
Univerzum sreće 
Naše mrežno mjesto koristi kolačiće kako bismo Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Neophodni kolačići su neophodni za rad našeg mrežnog mjesta i korištenje njegovih značajki i /ili usluga. View more
Accept