Komunikacija i što iz nje učimo (2.dio)

Koliko puta do sada u svojem životu, došla si do zaključka da se osjećaš kao „Pale sam na svijetu“?

Vjerojatno se sjećaš te knjige koja se čitala u osnovnoj školi?

Imaš sve a nemaš ništa.

Barem ti se tako čini.

Zaboravljajući pri tome jednu bitnu i neoborivu činjenicu – imaš sebe.

Čak i kad postaneš svjesna sebe, svejedno od loših osjećaja teško se odmakneš.

Razočarana si u ljude?

U ono što predstavljaju ili u ono što bi po tvojem mišljenju trebali predstavljati?

Misliš da je sve uzaludno?

Smatraš da gubiš smisao?

Lijepa moja ,varaš se. Sve u životu što se događa ima svoj smisao i namjeru. Trebaš ih samo znati prepoznati.

To ponekad  teško je razabrati od silne buke oko sebe. Od svega onog što ti oduzima pažnju i vrijeme a ne dovodi do tvojeg napretka i boljeg osjećaja.

Buku ti čine mnoštvo poruka, oglasa i informacija kojima si svakodnevno okružena i od kojih ne možeš razmišljati. Jednostavno ti crpe energiju. A tada zakopavaš ono najbolje u sebi. Strahom, sumnjom i nesigurnošću.

Kad sam krenula pisati o komunikaciji namjerno sam se prvo dotakla komunikacije sa drugim ljudima jer taj dio si lakše predočiš. Međutim, postoji onaj drugi dio, teži. A koji je po meni bitniji za shvaćanje svega što se događa oko nas. U prvom redu, to je komunikacija same sa sobom. Tvoji unutarnji razgovori koje vodiš najčešće. Tvoje misli, zaključci i postupci proistekli iz razgovora same sa sobom. Tvoja raspoloženja koja nakon toga postaju Summa summarum tvojih misli.

Kada te loša raspoloženja dovedu da se osjećaš sama u mraku, to nije nešto od čega trebaš strahovati. U mraku možeš jasnije vidjeti zvijezde. Shvatiti da svaki neuspjeh donosi dar. Nijedno stanje u kojem se nalaziš samo po sebi nije loše ni dobro. Ono samo jest. Jedino način na koje određeno raspoloženje doživljavaš čini ga lošim ili dobrim. Kada obratiš pažnju na svoje strahove i progovoriš o njima, skidaš okove sa sebe i oni izgube velik dio svojih moći. Gube na sposobnosti da upravljaju tobom.

Stoga je važno da naučiš komunicirati sama sa sobom. U situacijama kad trebaš donijeti neku odluku, kada proživljavaš neki događaj ili reagiraš na neku osobu. Kada unutar tebe odjednom razmišljanja postaju podijeljena, nejasna, vrlo raznolika.

Samo da znaš, u tom slučaju ne znači da nešto nije u redu s tobom.

Kao ljudi imamo unutarnje glasove koji čine naša razmišljanja takvim kakva jesu. I te glasove trebaš upoznati, možda im nadjenuti ime kako bi ih lakše razaznala i držala na uzdi. Postati vlastiti trener.

Kada shvatiš i prihvatiš svoju unutrašnjost postaje ti lakše komunicirati s drugim ljudima i istovremeno biti u harmoniji  sa sobom. Dobivaš svoj unutarnji mir a  tvoj život dobiva smisao i svrhu. Da prestaneš govoriti pozitivno a osjećati se negativno. Da pokušaš živjeti sa sobom jer mozak i tijelo su neraskidivo povezani.

Želim ti reći da taj unutarnji svijet kojeg svi vodimo, može ti život učiniti boljim.

Mogu ti dati jedan od bezbroj primjera :

Imaš osobu u svojem životu ( prijateljica, kolegica, sestra, rodbina ili u konačnici partnera) koja ili koji traži nešto od tebe za što znaš i osjećaš da nije ispravno za tebe.

Odlučiš reći NE ali učiniš suprotno.

Napraviš što se od tebe traži. A već prilikom odustajanja od svoje prave odluke preplave te emocije nezadovoljstva, ljutnje i frustriranosti na samu sebe. Nije ti jasno što se dogodilo. Zašto si popustila u svojoj odluci?

Lijepa moja, za tebe ispravnijoj odluci bila si vođena iskustvom vašeg odnosa. Znaš da postoji mnogo razloga za riječ NE. Slušaš sebe: „ Nije u redu prema meni da opet traži to od mene. Potrebna sam joj samo kad me treba. Prošli put kad sam joj popustila nije dobro završilo za mene…“

Ali..

Kad odjednom čuješ u sebi drugi glas koji ti govori: „ U čemu je problem? Zašto to ne bi uradila? Koliko puta si već popustila? Učini to još jednom. Pa ne igra to neku ulogu za tebe. Ionako si već pokazala da može raditi s tobom što hoće“.

 Na te riječi treći glas iz dubine bojažljivim glasićem se javi: „ Ne možeš je odbiti pa ona je ipak tvoja….Što ako će se naljutiti?  Što ako neće misliti o meni kao dobroj osobi? Što ako me više neće voljeti? Što će drugi reći za mene? Što ako..“

I tada nastupa rezultat tvoje odluke. Vođen unutarnjim glasovima i  ovisan koji od njih ima presudnu težinu u tom trenutku. Tvoja riječ NE brzo se pretvori u DA.

Postoji i obrnute situacije. Da odlučiš reći DA i u zadnjem trenutku napraviš suprotno. Bez obzira što bi tvoj potvrdan odgovor imao težinu ispravne odluke za tebe.

Možda taj postupak je rezultat prevelike svađe unutar tebe?

Jedan glas ti govori: „Ne brini, to je u redu da učiniš što od tebe traži. Ne predstavlja to ništa loše za tebe. Osjećati ćeš se bolje ako pomogneš“  Međutim, iz prikrajka drugi glas u tom trenutku mu uskače u riječ i kaže: „ O čemu ti pričaš? Zašto bi to trebala učiniti? Zašto misliš da je to zaslužila? Zar bi ti njoj trebala učiniti ikakvu uslugu? Da li si ti ikada tražila tako nešto od nje? Što si ona umišlja?“

U raspravu se uključuje i treći glas: „ Slušaš li ti sebe?  Njoj nije stalo do tebe. Ona te ne voli, ne poštuje. Nisi joj bitna. Želi te iskoristiti. Baš si bezvrijedna.“

Na koji god način donijela neku svoju odluku ona je vođena tvojim unutarnjim svemirom. Taj svemir se okreće oko načina na koji si odgajana kao dijete. Pogon za okretaje daju mu tvoja iskustva i tragovi koje su ostavili na tebi. Tvoja ljubav prema sebi. Tvoja razmišljanja koliko ti vrijediš kao osoba.

Tvoj život se događa zbog tvojeg unutarnjeg svemira i to si u stanju možda pasivno promatrati.

Nisi jedina.

Iako ,tvoja moć izbora još uvijek strpljivo čeka da kreneš u promjene na bolje. Postajući na taj način najbolji vlasnik sebe.

Lijepa moja, budi mi dobro

Ivana.

Related Posts

Vrijeme darivanja
Velike odluke 
Univerzum sreće 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Naše mrežno mjesto koristi kolačiće kako bismo Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Neophodni kolačići su neophodni za rad našeg mrežnog mjesta i korištenje njegovih značajki i /ili usluga. View more
Accept