Ali, stvarno ti ne trebaju baš svi ti kozmetički proizvodi

Vjerojatno je previše toga.

Kozmetiku prihvaćaš kao nešto svakodnevno u svom životu i ne preispituješ koliko je stvarno potrebna. Ne razbijaš glavu ni mislima o vremenu koje je potrebno da bi neki proizvod pokazao rezultate. Jer, dobar je čak i taj prvi osjećaj korištenja. Na kraju krajeva, kažeš ti sebi, kozmetikom brineš o izgledu. A lijepo je brinuti o sebi: ispeglati bore, maknuti smeđe mrlje, imati blistaviju kožu…

I da – sa svakom željom da si poboljšaš izgled, dodat ćeš još jedan proizvod na policu. Kako ono ide: znaš da zvijezda tvoje omiljene serije „uvijek koristi tu kremu”. OK, znači da će to biti najbolja krema i za tebe. Uh…

A sad iskreno: Jesi li se ikada zapitala kako bi tvoj život izgledao s manje kozmetičkih proizvoda?

Evo, ja jesam i iz vlastitog iskustva mogu reći: Više nego dobro.

To je sad kao neobično?

Dobro, možda i jest neobično na prvi pogled. No, meni koja radim, koja se kozmetikom bavim, meni nije neobično.

Ali odmah da ti bude potpuno jasno: to uopće ne znači da ja ne volim kozmetiku i kozmetičke proizvode i da ih ne želim u svojem životu.

Ne, razlika je u tome što pažljivo biram i drukčije selektiram, radim to vođena stvarnim činjenicama, a ne informacijama s kutija proizvoda ili izrežiranih reklama.

Kako je to moguće?

Može savjet?

Za početak: Čitaj deklaracije proizvoda. Vjeruj mi, iznenadit ćeš se do kojih će te to zaključaka dovesti. Ima svega.

Prema iskustvu, moja je osnovna vodilja u razlikovanju bitnog od nebitnog postavljanje pitanja: Što je to stvarno potrebno za sigurniju, zdraviju i kvalitetniju njegu kože, kose i tijela?

Pa ja tako danas svojim znanjem – a godinama sam ga skupljala! – lakše izbjegnem zamke nepotrebnog, pogrešnog i štetnog. Lakše pronađem ono što mi je potrebno kako bih postigla rezultat koji želim. Ono nepotrebno odbacujem bez ikakve zadrške.

Naravno da nisam postala tako „pametna” preko noći. I da – griješila sam u odlukama. Priznajem da sam dugo, dugo tražila i dosta mi je vremena trebalo da bih došla do povezivanja iskustva i donošenja zaključaka.

Jedan od razloga sigurno leži u odabiru mojih zanimanja, gdje je kozmetika u potpunosti prisutna na koju se god stranu okrenem.

Samo da znaš: nisi jedina koja se vrti u tom začaranom krugu. Sve smo mi prije ili kasnije bile hipnotizirane kozmetikom. Je li ti možda poznata situacija kad samoj sebi obećavaš da ćeš sutra probrati tu silnu količinu kozmetike, sutra ćeš se nečega riješiti? Da, a onda to sutra ne dođe… A to bi te sutra tako pozitivno riješilo i oslobodilo nepotrebnog korištenja velike količine kozmetičkih proizvoda.

U jednom trenutku ja sam shvatila da je to „sutra” izgovor jako male djece i – jako neodlučnih ljudi.

I zato sam jednostavno jednu večer uzela praznu kutiju i počela u nju trpati sve što već dugo smatram besmislenim i nekorisnim.

To je taj dobar, dobar osjećaj! Micanje viška kozmetičkih proizvoda donijelo mi je osjećaj nekog olakšanja i zadovoljstva.

A oslobođenje koje donosi takva odluka je neprocjenjivo. Odjednom ti se tako izbistri slika: vidiš da je nešto ponuđeno na policama – samo zato da se prodaje. Nije ni kompatibilno s tvojom kožom ili kosom, nije uopće potrebno za njegu, zdravlje i ljepotu tvojeg tijela.

A ta pretrpana kutija nepotrebnih kozmetičkih proizvoda iznenadila je i mene samu, no moja je odluka tada postala još čvršća. Doista, toliko je toga bilo previše da sam mogla tim viškovima opskrbiti manju trgovinu.

Pa, ako si se uhvatila u razmišljanjima sličnima mojima, a nisi sigurna od kuda krenuti u eliminaciji nepotrebne kozmetike, savjetujem ti da te vodi jednostavna logika. Zapitaj se:

  • Koja je stvarna svrha ovog proizvoda?
  • Što ova kozmetika dobroga može donijeti mojem izgledu – koži, kosi, tijelu?
  • Postoji li alternativa za sigurniju i prirodniju upotrebu kozmetičke

 „hrane” za moje tijelo?

Vrlo brzo će ti biti lakše izabrati. Gledaj sebe i svoje tijelo kao jedino i jedinstveno. Odnosi se prema sebi prijateljski, gledaj na sebe kao na individuu čiji tjelesni mehanizmi funkcioniraju na sebi svojstven i jedinstven način.

Mislim da ćeš odmah osjetiti da u slučaju proizvoda za uljepšavanje, vrijedi ono pravilo: manje je više. Osjećaj osobne vrijednosti je bolji, a kada tome pridodamo zdravlje tijela – prednosti života s manje kozmetike dobivaju novi značaj.

Reci mi: Koliko ti imaš vrsta i komada kozmetike i čitaš li deklaracije s navedenim sastojcima i rokovima upotrebe? Ili je tebi to totalno nebitna stvar?

Želiš li se osjećati oslobođenom? Želiš li imati pravo samopouzdanje?

Onda, jesi li spremna uzeti kutiju i iznenaditi samu sebe kada je napuniš svim tim viškovima svoje kozmetike?

Pokušaj…

I, lijepa moja, budi mi dobro! Do sljedećeg čitanja…

Ivana.

Related Posts

Vrijeme darivanja
Velike odluke 
Univerzum sreće 
Naše mrežno mjesto koristi kolačiće kako bismo Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Neophodni kolačići su neophodni za rad našeg mrežnog mjesta i korištenje njegovih značajki i /ili usluga. View more
Accept